1908


Het fundament van SIGG: visie en moed

De geschiedenis van SIGG Switzerland Bottles AG begint in 1908: Ferdinand Sigg, een metaalspecialist, komt na jaren van leren en werken terug naar Zwitserland. Samen met zijn vriend Xaver Küng zet hij een fabriek voor aluminium goederen op in Biel.

Sigg en Küng vinden elkaar in hun liefde voor metaal en hun geloof dat aluminium het materiaal van de toekomst is.

Ferdinand Sigg 15.12.1877 – 08.02.1930

1917

De verhuizing van Biel naar Frauenfeld

Ze hadden succes: slechts een jaar na het begin van de productie hadden Küng, Sigg & Cie 30 mensen in dienst. Kort voordat het bedrijf in 1917 naar Frauenfeld verhuist, verlaat Xaver Küng het bedrijf. De naam wordt veranderd in SIGG AG Aluminiumwarenfabrik.

Het bedrijf behoudt z'n naam, zelfs wanneer het na jaren van voorspoed en uitbreiding in 1936 wordt overgenomen door de grootste leverancier.

1958

Meer dan 10.000 producten

Vanaf het begin verkoopt SIGG een brede collectie pannen, potten, theekoppen, bestek en andere huishoudelijke producten, waaronder kruiken en waterflessen. Door de jaren heen heeft het bedrijf herhaaldelijk succes geboekt met het veroveren van nieuwe markten en nieuwe ideeën. In 1958 bestaat de collectie uit meer dan 10.000 producten. Per toeval wordt de SIGG fles aan de collectie huishoudelijke producten toegevoegd. Tijdens de productie van potten en pannen bleef een groot deel van het aluminium over als afval. Tijdens de schaarse jaren in de oorlog werd er naar een oplossing gezocht voor het gebruik van dit waardevolle afval. En deze werd gevonden: SIGG ontwikkelt een fles!

1960

De carrière begon in bed

Het echte verhaal achter de SIGG fles is misschien niet wat je verwacht: het is niet de opvolger van de waterfles uit de jaren '20, maar van de kruik, model 26 1661. Deze was in de jaren '60 op de markt. Het profiel was overgenomen van de klassieke Traveller fles, die snel op veel bijval kon rekenen. In 1990 werd de koers van de toekomstige fles vastgelegd: SIGG ontwikkelde een nieuwe vorm die nog steeds kenmerkend is voor de huidige flessen van 0.5 en 0.75 liter. De body van de fles was eenvoudig, maar had dezelfde hoge kwaliteit als de flessen van nu.

1965

Wereldberoemd design

Design wordt een belangrijk aspect van alle SIGG producten. Het productassortiment wordt teruggebracht. In de komende jaren beginnen SIGG designers met het ontwerpen van klassieke objecten, zoals de Traveller schroefdop, iconische kookwaren en bekende huishoudelijke apparaten.

1980

Nieuw geïntroduceerd: een tijdloze klassieker en kleuren

Achter de bekende SIGG Traveller drinkfles zit een ander verhaal dan je misschien zou verwachten: de voorloper is geen drinkfles uit de jaren '20, maar een kruik uit 1961. De vorm van de kruik komt terug in de klassieke SIGG drinkfles en wordt nog steeds beschouwd als de belichaming van een herbruikbare aluminium drinkfles.

Tevens worden de eerste gekleurde drinkflessen geproduceerd.

1990-1992

Veelkleurige flessen en nieuwe tops

In het begin van de jaren '90 worden nieuwe producten ontwikkeld, zoals de 0.75 liter aluminium sport drinkfles met de innovatieve three-stage sports top. Tegelijkertijd lanceert SIGG veelkleurige kinderflessen en de Traveller flessen, waarmee ze een manier hebben gevonden om mee te doen met de trends van de komende jaren.

1993

SIGG in het Museum of Modern Arts

De 'Original Swiss Bottle' is tevens een voorbeeld van een wereldberoemd design. De hoogste erkenning is de introductie in het prestigieuze Museum of Modern Art (MoMA) in New York City in 1993.

In datzelfde jaar produceert SIGG de eerste design collectie en transformeren ze een functioneel product in een mode accessoire en een collectors item.

1996

De jacht op de trofee begint

Nog een historische mijlpaal: 1996. Dit is het jaar dat SIGG Switzerland AG begint met de sponsoring van sportevenementen. Speciale SIGG flessen met het logo van het event worden gemaakt voor hippe evenementen, zoals de Air & Style Contest, Quiksilver Roxy Jam en de Mountainbike Worldcup. Slechts een paar honderd items voor het event, want: dat wat gewild en zeldzaam is zorgt voor passie voor de collectie. De SIGG Event Bottles worden in bepaalde kringen als zeldzaam beschouwd.

1999

Hergroepering en focus op waterflessen

Nadat een investeringsgroep SIGG Switzerland AG heeft overgenomen, hergroepeert het bedrijf de focus en de collectie ter voorbereiding op de toekomst. Als marktleider op het gebied van aluminium drinkflessen, wil SIGG deze positie verder uitbreiden. Met dit doel in het achterhoofd wordt besloten om de focus van de productie en het bedrijf op drinkflessen te leggen.

2003

Verschijning van een gewild object

Dit markeert het begin van een tijdperk van SIGG's Limited Editions. De 'Swiss Cross' limited edition van de klassieke SIGG drinkfles, de meest exclusieve fles van 2003. Het profiel: de fijnste materialen, overdadig gemaakt, een inhoud van 0.6 liter. De subtiele cover: rood leer met een geborduurd Zwitsers kruis in wit en een gegraveerd logo. Uiteraard is deze fles net zo functioneel als alle andere SIGG flessen, ondanks de ongebruikelijke verschijning.

2004

Nieuw SIGG kantoor

In 2004 verhuist SIGG naar een nieuw gebouw. Het nieuwe kantoor en magazijn reflecteren de revolutionaire dynamiek van SIGG: de voorgevel van het gebouw is gemaakt van aluminium en de omtrek is van bauxiet, het ruwe materiaal van puur aluminium.

2008

100 jaar uitmuntendheid

SIGG viert haar 100-jarige bestaan met een aanwezigheid in meer dan 40 landen en als marktleider op het gebied van aluminium drinkflessen. In hetzelfde jaar breidt SIGG haar productiefaciliteiten uit en introduceren ze de nieuwe Kids Bottle Top.

2016

Een nieuwe eigenaar en een nog betere toegang tot China

In februari 2016 wordt SIGG aangekocht door HAERS, een Chinese producent van roestvrij stalen vacuüm drinkflessen. Met hun toegang tot de snelgroeiende Chinese markt en hun kennis op het gebied van producten van roestvrij staal, polypropyleen en tritan, is dit nieuwe bedrijf de ideale partner.

De productie van aluminium drinkflessen blijft op het hoofdkantoor van SIGG in Frauenfeld, Zwitserland.

2018

SIGG viert 110 jaar van uitmuntendheid